svētdiena, 2013. gada 27. oktobris

Racing season is over

Orientēšanās sacensību sezonu šogad nobeidzu sev neierasti - devos uz Ķīnu, kur piedalījos Pasaules Parku Tūrē. Tā kā biju saņēmis šo unikālo iespēju, tad garām laist nevarēju un pēc LČ o-maratonā treniņos tika pievērsta pastiprināta uzmanība ātrumam un sprinta tehnikai. Protams, nelielu saspringumu radīja tas, ka nezināju kā mans ķermenis reaģēs uz tik garu pālidojumu un 5h laika starpību. Tagad varu teikt to, ka nevienā dienā/naktī neizgulējos kā vajadzētu un lielākoties sajūtas bija kā dārzenim.
Lai nokļūtu uz Changchun pilsētu bija jāmēro 900km garš ceļš no Pekinas ar vilcienu, kur vilciena kabīnītē bijām 6 cilvēki trijos stāvos. Tā kā vilciens nokavēju ierašanos par 2.5h, tad paredzētais treniņš Changchun Jing Yuetan Park Vasa Bridge īsti neizdevās, jo pēc 15' skriešanas pa karti iestājās nakts. Pirmajā dienā bija paredzēti 2 starti. Pirmais bija iesildošais prologs Changchun Jing Yuetan Park - Tower part, kur bija jāmēro 2,9km ar 15KP. Sajūtas pirms starta nekādas, jo reāli pēc LV laika bija vēl galīgi agrs rīts. Veicu diezgan sliktu skrējinu arī tehniskajā ziņā, jo nespēju iebraukt kartē. Kļūdās ~2', kas neļāva ierindoties augstāk par 18.vietu no 25 censoņiem. Informācija, rezultāti, spliti.
Pēc prologa rezultātiem tika izveidota startliste sprinta distancei Changchun World Sculpture parkā, kur bija jāveic 3,1km ar 17KP. Startēju kā 8 un veicu principā izcilu skrējienu, pieļaujot vien pāris ļoti sīkas kļūdiņas kopā uz 15'', kas ļāva uzrādīt man netipisku rezultātu sprintā un ielausties TOP6 (dalīta 6.vieta ar Robertu Merlu). Biju visai pārsteigts par savu ātrumu, jo tas bija līmenī visu distanci, lielākais laika zaudējums pret līderiem bija garajos etapus. Rezultāti, spliti.
Nākamajā dienā bija paredzēta vienīgā vidējā distance šajā tūrē, bet pirms tās kārtīgi uzlādējāmies ķīniešu restorānā, kur ēdienu gatavoja uz lielas cepamās pannas acu priekšā. Nevar noliegt, ka nākamreiz uz tādu pasākumu iešu ar neilonu, jo drēbes ieguvu "ļoti" patīkamu aromātu. Vidējā distance Old Chimney Stack solījās būt ļoti ātra (5,1km, 280m kāpums ar 26KP), bet arī pietiekoši tehniska. Distanci sāku nedaudz lēnāk kā konkurenti, lai iejustos kartē un kad pēc 1KP sapratu, kas un kā jādara, tad kāpināju tempu, kuru centos noturēt līdz distances beigām. Jau ceļā uz 11KP priekšā sev ieraudzīju čehu sportistu, kurš startēja 2' pirms manis un turpmākos pāris KP ļoti veiksmīgi izmantoju, lai viņam tuvotos un ceļā uz 18KP arī paskrietu garām. Pēc distances viņš atzina, ka nav varējis iesēsties man astē. Ceļā uz 22KP ieraudzīju par 4' priekšā startējošo austrieti un apzinājos, ka tiešām skrienu ļoti labi un ātri. Mērķis bija līdz finišam viņu noķert un iznīcināt. To arī izdarīju ceļā uz pēdējo KP. Ierados finišā kā pārliecinošs līderis, nu bija jāgaida ko saskries pārējie. Mani spēja apsteigt tikai pēdējie trīs statējušie sportisti, tādejādi ieridojos 4.vietā 59'' aiz uzvarētāja Edgara Bertuka un 22'' aiz otrās vietas. Esmu ļoti apmierināts ar šādu veikumu! Informācija, rezultāti, spliti.
Pēc vidējās distances bija paredzēts otrā rītā doties ar lidmašīnu atpakaļ uz Pekinu, lai pabeigtu PWT ar sprinta distance, bet lietas iegrozījās pavisam citādi. Milzīgās miglas dēļ notusējām lidostā 7h + ceļš uz lidostu un līdz hotelim Pekinā = 11h. Loģiski, ka sacensības pārcēla uz nākošo dienu.
Sprints Ruins of Yuanmingyuan Parkā bija paredzēts "tikai" 2,4km garš ar 16KP, bet tā tikai gaisa līnija, jo sprints bija pa salām un noskrietā distance solījās krietni garāka. Kārtējo reizi sajūtas bija nekādas un arī energy shots nepalīdzēja. Ideiski veicu ātru skrējienu, jo uzvārētājam zaudēju 1'04'' (14.vieta), bet kļūdās atstāju 45'', jo galvā nebija vairs nekāda svaiguma. Informācija, rezultāti, spliti.
Pēc sprinta sekoja ekskursija uz vienu no lielākajiem arhitektūras pieminekļiem 7 Pasaules brīnumiem - Lielo Ķīnas mūri. Jā, tas bija iespaidīgi un man ļoti patika! Veicām 70min skrējienu ar 500m kāpumu un es tik tiešām to izbaudīju!
Kopsavilkumā no 4 distancēm 2 tiku TOP6, kas pirms braukšanas uz turieni likās diezgan nereāli, jo konkurence bija līmenī. Par Ķīnu - skaidrs, ka ekskursijā es uz turieni speciāli nebraukšu, bet vēl kādu reizi piedalīties PWT, kāpēc nē! Paldies Gaujienas pagasta parvaldei un OK "Ape/Alūksne" par finansiālo atbalstu daļas lidmašīnas biļešu segšanai!
Atgriežoties no Ķīnas bija tikai 1 diena laika, lai atgūtu spēkus un ieietu Latvijas ritmā un ņemtu dalību Siguldas Kalnu maratona garākajā un smagākajā distancē. Vēl 5dienas vakarā nebija skaidrs vai startēšu, bet metu izaicinājumu un 6dienas rītā jau sēdēju mašīnā un devos ceļā uz lietaino un dubļaino SKM. Zināju, ka nebūs problēmas fiziski noskriet ~40km, bet kas būs pēc tam, tā bija jautājuma zīme. Distanci sāku pietiekoši raitā solī un lielāko daļu pirmā apļa skrēju kopā ar 14km TOPa skrējējiem, kur mani apļa beigās pieķēra Mārtiņš Puriņš un turpmākos 28km veicām plecu pie pleca. Pie 42km Mārtiņš sāka attālināties un man nebija ko likt pretī, jo kājas nespēja attīstīt pietiekoši lielu ātrumu. Paliku viens un turpmākos 8km veicu diezgan smagi, tie tad arī bija smagākie km distancē, bet palīdzēja tas, ka ik pa laikam nācās apdzīt 34km un 54km skrējējus, kuri vēl nebija veikuši pirmo garo apli. Uzceļot lielo kāpumu gar Siguldas kapsētu atvērās jauna elpa. Uzzināju, ka Mārtiņš ir priekšā aptuveni 500m (~4min). Sāku skriet ātrāk ar cerību, ka Mārtiņam ir grūti un izdosies man ieraudzīt viņa muguru, lai pacīnītos par uzvaru. Jā, ieraudzīju Mārtiņa muguru Ziediņkalnā un skaidrs bija viens, ka uzvaru atņemt viņam vairs nevaru. Bez liela iespringuma uzcēlu pēdējo kāpumu un pasmaidot līdzjutējiem finišēju 2.vietā 3'27'' aiz Mārtiņa. Distancē pavadīju 5h:05min:36sek un esmu patīkami pārsteigts, ka distances laikā nebija krampji un šodien ir tikai nelielas, bet patīkamas sāpes kāju muskoļos. Paldies Isostar par nodrošinājumu ar sporta paiku visas distances garumā.
Ar šo arī nobeidzu šī gada sacensību sezonu un lēnām jāsāk ieskicēt treniņprocess, lai nākošajā gadā spertu nākošo soli uz augšu rezultātu izaugsmē! Nobeigumā varu pateikt to, ka arī nākošājā gadā startēšu IK Hakarpspojkarna komandā, jo uzreiz noraidīju piedāvājumu mainīt klubu Zviedrijā, bet ļoti ilgi domāju un gandrīz jau pieņēmu piedāvājumu atgriezties Somijā, bet galu galā šādas pārmaiņas šogad neveicu. See ya!

3 komentāri:

Anonīms teica...

Tev zināšanai:
Septiņi pasaules brīnumi ir septiņi cilvēku radīti objekti, kas visi atradās teritorijā ap Vidusjūru un bieži tika ieteikti kā apskates objekti sengrieķu ceļvežos. No šiem antīkās pasaules brīnumiem līdz mūsdienām saglabājies tikai viens - Gīzas piramīdas Ēģiptē, pārējie brīnumi bija Babilonas gaisa dārzi, Artemīdas templis Efesā, Zeva statuja Olimpijā, Halikarnāsas mauzolejs, Rodas koloss un Aleksandrijas bāka.

Jānis Kūms teica...

Paldies, labots! Vikipēdiju pārzini labāk kā es Pasaules vēsturi!

Paulo teica...

Superīgi rezultāti ! Malacis !