pirmdiena, 2011. gada 23. maijs

Garā par garu, zaļais par zaļu!

Arī es vakar atgriezos no Baltijas čempionātā, kurš norisinājās Kuršu kāpās. Iepriekš tur biju skrējis vienu reizi, kaut kad ļoti sen Takās. Bet tad biju slims un tieši Juodkrantē nestartēju. Protams, zināju, ka apvidus ir ļoti ātrs un kalnains, bet vietām arī pietiekoši prasīgs orientēšanās ziņā. Pēc 10dienu sildīšanas terapijas izskatās, ka būšu ticis galā ar pleca iekaisumu un nu tikai atliek saudzīgā režīmā padzīvot (vēl bez VFS treniņiem), lai neatsvaidzinātu traumu. Potītei gan vēl kāds laiks ir nepieciešams, bet arī ar to uz LČ jābūt visam OK.
Jau pirms starta bažījos par to vai spēšu garo distanci vispār veikt, jo ja ieskatās Polar Pro trainer, tad var redzēt, ka garākais treniņš pēdējā 1.5mēnesī bija bijis 21.aprīlī 16.2km... un Stipro skrējiena nedēļā, kad notraumējos skrietas bija tikai 2h... Pirms starta bija skaidrs, ka ātri sākt es nevaru, lai spētu izturēt līdz garam un ja būs spēks tad beigās skriešu cik varēšu. Mazais mērķis distanci veikt zem 6min/km. Startēju ar 20starta numuru. Sākumu netrakoju un skrēju vienmērīgi, bet jau pēc 4KP ieraudzīju baltkrievu par 3min. Pit-stops un kļūda uz 5KP, kā arī kļūda uz 6KP liedza noķert baltkrievu ātrāk kā pie 8KP, kur kopā bija vēl 18Nr. un 15Nr. Nolēmu nedaudz atpūstie un uz 10KP atsēdēju baltkrievam astē, kas noveda pie kļūdas. Uz skatītāju KP pie 7.1km ietriecu pirmo enerģijas želeju. Ceļā uz 12KP atkal palaidu baltkrievu pa priekšu, bija labs ātrums, jo visu etapu veicām lielākoties pa ceļu (kreiso pusi), bet pašās beigās ieskrēju citā bedrē, pretī skrien Terēze, bet muļķis es nepajautāju vai viņai nebija 42KP (it kā jau nedrīkst sarunāties). Atstaigāju gandrīz 1min.. sapratu, ka baltkrievs, lai arī ir ātrs bet nu rok, jo KP meklēja vsp vēl citur.. Distances lielākā kļūda sekoja uz nākošo KP, kad laikam pēc ātrā skrējiena uz 12KP galva nebija vēl īsti skaidra... jo domāju, ka KP ir kalnā nevis ieplakā.. pēc tam jau līdz karšu maiņai skrējās tīri labi, bet samērā lēni.. pēc trenera iedotā enerģijas dzēriena un želejas, kā arī uzsauciena, lai turpinu vien līdz galam, sapratu, ka labi man neiet.. īsti saņemties neizdevās un turpināju skriet tādā pašā ātrumā.. pēdējo garo etapu biju nolēmis iet pa ceļu, bet apejot aizliegto māju teritoriju pa labo pusi un igauņa (18.starta Nr.) nelielā ietekmē, lēnām nolaidos daudz par zemu un nācās celt visu kalnu.. šajā pašā etapā sekoja vēl viens pit-stops. Paspēju sadusmoties uz igauni, kurš sekoja kā uzmācīga muša visu šo laiku un izrādās, ka man bija palicis vēl viens ātrums, bet viņam nē. Uzbakstīju vēl 27KP un 28KP un tad jau finišēju. Mazo mērķi izpildīju 5:54min/km. Kopumā 17.52km ar 385m kāpumu pievarēju 1:43:16, kas deva 32.vietu no 57dalībniekiem. Kļūdās ~7min, kas liecina par to, ka šobrīd esmu galīgi negatavs, jo ātrums distancē nebija tāds, kādu gribētos. Apsveicu visus tos izlases dalībniekus, kuri izcīnīja medaļas garajā distancē. Rezultāti, grafiki.
Stafetē tiku loģiski iekļauts 3.komandā, kopā ar Atrjomu un Toļiku. Nolēmām skriet es, Toļiks un Artjoms (varbūt vajadzēja: Artjoms, es, Toļiks - tgd grūti spriest). Pirms starta nejutos labi, jo naktī slikti gulēju un par maz arī dzen. Iesildījos un palika jau nedaudz labāk. Visas 4 latviešu komandas uz starta līnijas stāvēja blakus. Valters pa kreisi un Artūrs pa labi. Starta brīdi nedaudz izbaudīju bezkaunību no Artūra, bet 1.etapa pieredze teica, lai jau puika skrien... Sākums padevās tiešām labs, jo 1KP paņēmu tieši aiz Kalvja, kamēr citi vēl savu farsta KP nebija atraduši. 2KP atkal kopā ar Kalvi un jau esam nedaudz priekšā. Tālāk drusciņ neizdevīgāks farsts, kā rezultātā pie 4KP esam kādi 5 skrējēji (es, Kalvis, Vilius, Yura un arī Artūrs netālu). Nenormāli stulba kļūda uz 5KP, kad praktiski visi pieskrēja mums klāt. Tālāk jau paliku viens, jo sadalījās farsti, man trāpījās dziļākais farsts iekš zaļā, nekļūdījos ne sekundi uz nākamo atkal neizdevīgākais - vistālākajā zaļā galā (tur gan 5" atstāju), kamēr tiku no zaļā ārā un līdz skatītāju KP biju paspējis iezaudēt aptuveni līdz 1.5min... tas protams bišku nosita garīgo, jo kļūdījies nebiju. Pēc skatītāju KP samulsums darīja savu un uz nākošo ļoti vnk KP atstāju gandrīz 1min, jo 2x nevarēju ieraudzīt KP prizmu.. uz 13KP 20" atstāju, jp domāju, ka KP ir 1nu kalniņu ātrāk zaļajā..pēc tam līdz 18KP viss +/- OK un saķeru tos, kuriem citi farsti bija.. uz 19KP iestājās aptumsums, jo aizvilku līdzi džekiem kļūda, kas maksāja praktiski vēl 1min, tad jau finišs, kurā gandrīz neatzīmējos. Analizējot grafikus, var ļoti labi redzēt, ka savu farsta variantu (BBBB) esmu veicis ar 2.labāko laiku (neskatoties uz visām kļūdām) un paskatoties beigas (BB - sakrīt ar Kalvi) esmu skrējis ļoti zolīdā ātrumā. Tātad varu secināt to, ka šoreiz vnk nepaveicās ar farsta variantu, jo nometot kļūdas (~3'20") tik un tā uzvarētāju laiku 1.etapā izskriet nevarēju. Liels prieks, ka pārējie komandas biedri cīnījās godam (8.vieta) un gala rezultātā visas 3 vīru elitas komandas ieskrēja 10niekā, mums pietrūka 2min, lai nokļūtu 6niekā. Apsveicu džekus ar sudrabu un bronzu!
Tgd neliels atpūtas mirklis un tad jau WOC nometne Francijā. Gribu to brīnumu redzēt. Vēl pa visam oficiāli varu pateikt, ka ar rudeni startēšu no cita skandināvu kluba. Turpmāk pārstāvēšu IK Hakarpspojkarna kluba krāsas. Varbūt tas būs iemesls, lai Mikus no politikas pievērstos atpakaļ orientēšanās sportam ar visu sirdi u dvēseli. Jāatgūst ātruma garša līdz LČ garajā!

2 komentāri:

Paulo teica...

Kā izpaudās bezkaunība no Artūra stafešu startā ?

Jānis Kūms teica...

Uzrakstīšu dr.lv vēstuli ;)