Lapas

svētdiena, 2019. gada 19. maijs

Bodom Trail

Kad līdz startam 2019. gada pasaules čempionātam taku skriešanā ir atlikušas tieši 3 nedēļas, ir pienāci laiks nedaudz atskatīties uz nozīmīgākajiem taku skriešanas startiem kopš iepriekšējās viesošanās Portugālē.
Šogad sacensībās apzināti neskrienu tik daudz kā citus gadus (šo mēģināju piekopt arī pagājušajā sezonā), jo galvenokārt koncentrējos tikai un vienīgi uz starptautisko sacensību kalendāru(ITRA ranga mačiem), kurš mn gan nav īpaši piesātināts, jo finansiāli vienkārši to nevaru atļauties un Latvijā ITRAs sacensības ir gaužām maz. Latvijā šogad līdz šim viens ITRAs mačs ir noticis - StirnuBuks 1. posms. StirnuBukā šogad esmu nolēmis skriet Buka distanci pulsometrs.lv | SOS bērnu ciemati komandas sastāvā. Buka distancē tādēļ, ka Lūša distance īsti nav apvienojama ar kvalitatīviem startiem citas taku skriešanas sacensībās. Par savu veikumu Carnikavas StirnBukā īpaši neiedziļināšos, bet tik tiešām tur noskrēju ļoti labu skrējienu, nedaudz pietrūka gribēšanas un fiziskās sagatavotības, lai pacīnītos par uzvaru, tāpēc par 3.vietu posmā nevaru sūdzēties. Didzim zaudēju 38" un Artjomam 5". Jāatzīst, ka pāris pēdējos km skrēju ar domu, ka sevi pilnībā atļaušos izlikt citos posmos. ITRA sniegumu novērtēja diezgan adekvāti un par šo skrējienu piešķīra 729 punktus.
Carnikavas Buka distances TOP3
Foto: Mareks Gaļinovskis

Nākamā nozīmīgā pietura taku skriešanas kalendārā bija nozīmēta Somijā, maija brīvdienās Bodom trail skrējienā (21km, +750m). Uz šīm sacensībām biju saņēmis ielūgumu startēt bez maksas, jo esmu ilggadējs Suunto zīmola vēstnesis Latvijā. Tā kā sacensības notiek 35min attālumā no Helsinku lidostas, tad plāns bija diezgan vienkāršs un maksimāli īss. Pateicotie tam, ka orientēšanās pārstāvu Somijas klubu TurunMetsankavijat, tad nakts naktsmājas atradu pie menedžera un uz sacensībām devos ar citu kluba biedru. Šāds koncepts man ļoti patīk, jo Helsinkos ielidoju 5dienas vakarā, bet mājās atgriezos jau 6dienas pēcpusdienā. 45min lidojums ir ērtāks kā aizbraukt uz Liepāju vai Daugavpili.
Šis skrējiens ir Somijas taku skriešanas sezonas atklāšana, kā arī BUFF Trail Tour Finland (BTTF) viens no posmiem. Līdz ar to uz starta līnija stājās diezgan spēcīgs Somijas sportistus sastāvs ar lielāko somu taku skriešanas zvaigzni tajā skaitā - Henri Ansio. Apskatoties pieteikto sastāvu, skaidrs bija viens, ka jāmēģina pacīnities par balvām, jo apbalvo TOP6. Pēc ITRA spēka ranga es gan nebiju starp TOP6, bet ziemā uz lauriem arī neesmu gulējis. Sacensību dienā laikapstākļi bija tuvu perfektiem priekš skriešanas, sacensību rīts ar +6 un saulīti. 
Bodom Trail starts
Foto: Poppis Suomela

Starts bija vairākās plūsmās, es skrēju 1. plūsmā, kurā startēja spēcīgākie skrējēji. Kā vienmēr - biju nopsraudis laiku, kurā gribētu finišēt un šoreiz tā bija 1h32m (max) - 1h35(min). Ātri vien pēc starta iezīmējās līderi, kuri man pašam par pārsteigumu skrēja ātrāk kā man gribētos, līdz ar to no tāda tempa atteicos un turējos uzreiz aiz TOP6. Līderi drīz vien pazuda no mana skatu punkta, bet man izdevās apdzīt censoni, kurš bija sevi pārvērtējis un no šī brīža biju iekš TOP6. Tā kā sacensību formāts piedāvā 21km dalībniekiem arī finišēt pēc pirmā apļa (12km), tad nezināju vai man priekšā nav kāds, kurš šo iespēju izmantos, jo apbalvotas tiek abas distances, bet ITRA punkti tiek piešķirti tikai par 21km pieveikšanu. Aptuveni no 6-7km biju pilnīgi viens, kas padarīja manu skrējienu nedaudz grūtāku kā gribētos, jo visu laiku bija jākoncentrējas uz marķējuma lasīšanu, kas kopā ar tehnisko taku pamatu nebūt nebija viegls uzdevums un pāris reizes arī saminstinājus un pat pamanījos aizskriet nepareizi, zaudējot kādas 10-15 sekundes. 
Lepnā vientulība
Foto: Aapo Laiho

Kas man ļoti patika bija tas, ka distances laikā vairākās vietās bija diezgan daudz skatītāju, kas nekautrējās uzmundrināt un atbalstīt sportistus, līdz ar to mans vienmuļais skrējiens nebija tik vienmuļš. Tuvojoties sacensību arēnai un pirmā apļa beigām redzēju, ka divi sportisti dodas otrajā aplī, bet kur ir pārējie 3 es nezināju. Diezgan droši rēķinājos, ka Henri Ansio ir visiem priekšā, līdz ar to nezināmi ir 2 sportisti. Šķersojot laika kontroli komentētājs mani nosauca kā 4.vietas īpašnieku - tātad divi džeki ir finišējuši īsajā distancē. Skaisti, nu būs jāpacenšanas - varbūt varu aizķert TOP3. Otrais aplis solijās būt tehniskāks un ar vairāk kāpumiem, līdz ar to lieliski izmantoju iespēju un starpfinišā padzēros savu sagatavoto Isostar long energy drink dzērienu (to atļāva sacensību nolikums), kā arī apēdu vienu želeju. Centos skriet ātrāk, pietaupot kājas purvainajās vietās, jo tādas otrajā aplī netrūka, bet pēc ziņotājiem no trases malas priekšā esošajiem netuvojos un attālums saglabājas tas pats. Distances pēdējos kilometros paliku nedaudz slinks un sāku gaidīt finišu, jo jau samierinājos ar to, ka 4.vieta būs labs panākums taku skriešanas atklāšanai Somijā, kā arī nospraustais max laika mērķis likās sasniedzams bez īpašas papildus piepūles. Pēdējos 2 kilometros gan dabūju iekšā, jo miegainība bija maksājusi to, ka man no aizmugures bija pietuvojies viens soms, kurš arī startēs Pasaulec čempī. 4.vietu negribēju atdot, tāpēc nopietni iespiedu un spēju paātrinājum saglabāt līdz pašam finišam, finišējot 9" priekšā Juuso Simpanenam. Nice! 
Cīnos, lai saglabātu 4.vietu
Foto: Aapo Laiho

Finišā sajūtas bija kā pēc labi padarīta darbiņa, jo paskrēju zem 1h32min, kā arī finišēju iekš TOP6. Īsti vairāk es neko izspiest nevarēju, jo TOP3 nebija aizsniedzams. 2. un 3. vieta finišēja priekšā 2'. Nedaudz mani pārsteidza 2.vietā esošais krievu sportists Ivan Bogdanov, jo viņu pirms sacensībām nebiju pieskaitījies pie TOP3 favorītiem un 2.vietu biju paredzējis Antti Parjanne, bet Murmanskas puika ziemā ir izdarījis labu treniņa apjomu un šogad esot apņēmis pilns pacīnīties BTTF par kopvērtējumu.
Bodom Trail TOP6
Foto: Aapo Laiho

Pēcgarša lieliska, jo balvas arī gana vērtīgas, bet pats svarīgākais, ka ITRA šo skrējienu novērtēja ar 788 punktiem, kas man ļoti ļāva uzlabot arī General Performance index uz 768 un šobrīd esmu 4. labākais Latvijas taku skrējējs pēc šī rādītāja, bet XS distancē starp Latvijas sportisiem pat ar labāko ITRAs performance index. Pēc šī skrējiena nedaudz esmu iekarojis arī Somijas taku skriešanas aprindas un sezonas otrajā pusē pat varu izvēlēties vai doties skriet us Somiju kādā no BUFF Trail Tour Finland posmiem (Pyha Tunturimaraton un Nuuksio Classic) vai Itāliju (Maga Skyrace), jo esmu saņēmis ielūgumus startēt šajās sacensībās. Šobrīd nezinu vai braukšu vispār uz kādām no šīm sacensībām, jo viens no iemesliem ir tāds, ka gribās savākt kopvērtējumu StirnuBukā, kas atkal neļauj savākt kopvērtējumu BUFF Trail Tour Finland, jo pēdējie divi posmi pārklājas. Otrs iemesls, neviens no piedāvājumiem nav pilnīgi bez maksas, jo nokļūšanu uz sacensībām neviens nesponsorē un priekš tādā organizatoru ekstrām es vēl neesmu tik interesants. Pašam jau ļoti gribas uzskriet taku skrējienu Lapzemē, bet to laikam vajadzētu apvienot ar garākām ģimenes brīvdienām, lai netikai skrietu, bet arī nedaudz apceļotu to pusi.
Kas tagad?! Pilnīgs un galīgs fokuss uz Pasaules čempionātu taku skriešanā. Šogad esmu stiprāks takās kā iepriekšējos gados, līdz ar to viens no pamatuzdevumiem ir palikt veselam atlikušās 3 nedēļas un vēl arī nopietni patrenēties, jo šajā dzīvē brīvu pusdienu nav - tās ir vismaz jānopelna!
#inov8 #suunto #isostar #compressport #takusports #grano #osveikals #pulsometrs #TurunMetsankavijat #stirnubuks #BTTF