svētdiena, 2011. gada 27. februāris

Slēpošanas gūstā

Viss mierīgi un bez steigas, viss labi, kas labi beidzas un ja jau beigas visiem ir vienādas, tad jau laikam dzīves izdodas - Musiqq. Tā varētu teikt par mani un manis nonākšanu nu jau otro gadu pēc kārtas uz Latvijas universiādi slēpošanā, kas šogad norisinājās Ērgļos. Galīgi neplānots pasākums, jo šo nedēļu biju ieplānojis veltīt tādiem garākiem skriešanas treniņiem, lai uzvāktu kārtīgu apjomu pirms Portugāles, jo pēc Portugāles jau jāsāk likt akcents uz ātrumīpašībām. Kārtējo reizi nācās aizlāpīt robus sporta katedrai, jo starp 10 000 studentiem LLU nevar atrast 4 slēpotājus (īstus vai vismaz tādus, kuri to šoziem ir darījuši biežāk kā parasti). Problēma radās tajā, ka universitātes vadošie slēpotāji (Valts Eiduks, Jānis Krūmiņš un Ivo Grandāns) bija nodarbināti citos jautājumos un 3dien saņēmu piedāvājumu slēpot šajā pasākumā. Sākumā vēl lauzos, bet reāli, ja prasītājs nebūtu bijis sporta nama izpilddirektors, kurš mūs nodrošina ar treniņiespējām (baseins, svaru zāle, sporta zāle un arī slēpošanas inventārs), visticamāk nebūtu piekritis, bet nu ja vajag tad vajag arī tad ja nevajag to darīt. Galu galā starp 4 džekiem, mēs 3 bijām orientieristi (es, Atis Rešķis un Gints Priedītis) + viens no labākajiem junioru biatlonistiem Jānis Zvaigznītis. Meičām starp 4 censonēm arī 2 bija orientieristes - Anda Zepa un Kate Dūdele.
4dien bija paredzēti 2 starti - 5km klasika un pēc tam 5km iedzīšana brīvajā pēc klasikas rezultātiem. Tā kā rīts bija ļoti auksts, Ērgļos pat ap 7:00 bija bijis -30 grādi, tad startus nedaudz pārcēla, jo pa dienu saulītē iesila līdz -14 grādiem. Tā kā šoziem mans noslēpotais kilometru skaits ir veseli 46 :D, tad zināju, ka viegli nebūs jebkurā gadījumā. Klasiku braucu īpaši nemokoties, bet arī negurķojos. Rešķim vispār šī bija otrā reize šajā ziemā uz slēpēm. Trase pietiekoši smaga, jo kopā vienā aplī 4 kāpumi, kur pēdējais īpaši smags. Slēpes bija sagatavotas pietiekoši labi, problēmas radās ar pēdu, jo pirmā apļa beigās baigi sāka sist atpakaļ, kas radīja diskomfortu. Nobraucu līdz galam un nebiju pat pēdējais. Pirmajai vieta (Pāvelam Ribakovam) zaudēju gan veselu mūžību :D jeb 9'20''. Laiks uz 5km man rezultātos parādījās 28'01'' (uz pulksteņa gan nedaudz mazāk) un 16.v. no 18 dalībniekiem. Neko kā mācēju tā braucu. Pēc 2.5h pauzītes iedzīšana. Tā kā slidsoļa tehnika man ir diezgan briesmīga, tad zināju, ka būs smagāk kā klasikā. Mērķis bija uzlabot klasikas rezultātu un pie veiksmes pakāpties kādu vietu aukstāk. Galvenais nepalaist garām Gintu, kuram bija vēl lielākas problēmas ar slēpēm nekā man - neslīdēja pa taisni. Iedzīšanā jau centos nedaudz vairāk un garām nevienu nepalaidu, galu galā vienu sāncensi izdevās apdzīt un ierindojos 15.v. ar rezultātu 24'24'', uzvarētājam (Ribakovam) zaudējot 7'07''. Kājas protams samocīju, bet nu savus punktus universitātei atnesu. Reāls prieks par jauno slēpošanas zvaigzni Andiņu, kurai klasika nav mīļakais stils, toties ''slidā'' no 12.v. spēja pacelties uz 7.v. uzrādot 5.ātrāko rezultātu! Respect*!
Nakts Ēgļu arodvidusskolā bija diezgan murgaina, tikām gulēt izstabā, kurā ir atsperu gultas, kā rezultātā visi pārvācāmies uz grīdas. No rīta puses vēl sāka briesmīgi salt, jo segu daudzums bija nepietiekošs. Liels pluss bija tas, ka ļoti labi baroja :)
5dien jābrauc stafete, ilgi lauzam galvu kā salikt pa etapiem, lai apsteigtu tiešos konkurentus uz 3.vietu Latvijas universiatāti, kuru sastāvā startēja spēcīgākais čalis (Pāvels Ribakovs), bet pārējie trīs nebija tik labi. Galu galā saliekam Zvaigznītis, Rešķis (abi iet klasiku), Gints un es (slidsoli). Bijām nolēmuši cīnīties līdz galam, izmantojot arī slepeno ieroci - videokameru, jo pirmajā dienā viens no LU komandas, neievērojo noteikumus un klasiku braucot slēpoja slidsolī. Pirmais etaps Zvaigznītis atnes 2.v. un aptuveni 7' pārsvaru pret LU, Rešķis cīnās cik var, lai noturētu kaut cik niecīgu pārsvaru pret LU, kuriem 2.etapu iet Ribakovs, neizdodas un stafeti Gintam nodod 20" aiz LU. Gints atslēpo 3.v., atnesot 2'30'' pārsvaru pār LU. Es eju pēdējo etapu, nezinot kāds ir pārsvars, bet vajag aptuveni 4', jo vakar pret šo LU džeku zaudēju tieši tik daudz. Cīnos cik varu, pirmo pusapli turos netālu aiz Andra Kivlenieka, kurš slēpoja zem RTU un veica pēdējo apli, kamēr es savu pirmo. Pirms pēdējā kāpuma pirmajā aplī pārsvars pret LU aptuveni tāds pats, tad smagākais kāpums, kur sajutos ļoti vājš un garām paslēpo arī 2.v. esošā LSPA, kas arī slēpo uz finišu. Kalna augšā vairs tikai 1'30'' pret LU (to es nezinu), kad beidzu 1.apli, un dodos trases līdzenajā posmā spēka nav daudz un redzu, ka LU džeks kādu 1min aiz manis. Pirmo kāpumu cenšos atstrādāt, bet pašā augšā LU aiziet garām. Visi bļauj, lai turu līdzi, bet spēka nav. Līdz finišam gan cenšos cik varu, galu galā tā arī finišējam 4.v. mans rezultāts 23'29'', tātad vakardienas rezultāts uzlabots. LU zaudējām aptuveni 1.5min, tātad tas 4min pārsvars tomēr bija vajadzīgs, bet tad nāca mūsu slepenais ierocis, jo LU 1.etapa veicējs daļu klasikas distances bija slēpojis slidsolī, kas ir pret noteikumiem un cīņu padara nevienlīdzīgu. Mūsu protests tika apstiprināts un piešķirta 3.v., gribējās jau uzvarēt LU distancē, bet tad vajadzēja visiem ievērot noteikumus. Tātad esmu ticis pie pirmā bleķa slēpošanā :) nosolījos sev, ja nākošgad ziema atļaus tad slēpošu daudz, lai nebūtu tāds kāmītis kā šogad. Meitenes pirms mūsu starta parūpējās par sudraba godalgām, kur pēdējo etapu veica Andiņa un prata noturēt sev aiz muguras Līgu Glāzeri 8) Apsveicami. Augstskolu kopvērtējumā ieguvām 3.v., atsevišķi meitenes bija 2.v. un zēni 3.v.!
Pēc tam 6dienas vakarā piedalījos Apes novada sporta laureāta 2010` pasākumā, tiku pie balviņas un nu varu audzēt arī k-kādu puķi! Pats pasākums nebija no interesantākajiem, bet nu jāapmklē jau bija. Tagad gan palicis visu sakārtot, lai jau 3dien var doties uz Portugāli. Zinu, ka tur ir silts :) Tiekamies pēc POM2011`. Līdz sezonai vairs nav tālu :p keep training!

2 komentāri:

Unknown teica...

Apsveicu Lapsa ;)
Ritīgi labi uzrakstīts, Varēja reāli iejusties tavā stāstījumā.
Bet vel jau šogad ir iespēja patrenēties slēpošanā ;)

Jānis Kūms teica...

Es sev nosolījos, ka ja nākošgad ziema atļaus tad slēpošu vairāk, šoziem vairs nē, jāsāk ātrums kačāt!